Kjøling og termostat

I fjor høst, etter at båten hadde ligget stille over en tid, fikk jeg trøbbel med kjølingen (ble ganske varm før jeg oppdaget det) og oppdaget da ved ettersyn at termostaten var defekt. Plukket bort den defekte termostaten og trodde at jeg skulle få “god kjøling”, men ved oppstart ble motoren bare varm igjen. Sjekket at vannpumpa leverte vann og det gjorde den (men jeg har ikke byttet impeller siden jeg fikk den for to sesonger siden). Sjekket eksosen og kunne ikke se at der kom ut noe vann. Dette tydet på at det var tette kanaler eller at pumpe ikke klarte og levere nok trykk. Kjøpte noe “lurium” på Maritim som skulle løse opp tette kanaler, men fikk ikke gjort dette på grunn av kaldt vær i høst, så jeg fikk bare kjørt frostvæske på blokka før den gikk i vinteropplag.

Mine spørsmål til dere er da følgende:
– Har dere noe forslag til hva som kan være årsak til varmgangen?
– Har dere noe forslag til hva som er best egnet til å rense opp eventuelle tette kanaler?
Hvis man må slå ut frostplugger for rengjøring av blokka. Hvor mange av disse må fjernes/erstattes og finnes det noe verktøy til å gå inn i kanalene med for å rense disse?

Hallo

MB10A har et såkalt by-pass system vannløp. Det betyr at alt vannet går forbi motoren, når termostaten er lukket. Derfor blir motoren varmere hvis du tar bort termostaten. Det er feil å gjøre det. Varm motor kan bety at impeller er skadet. Det har også hendt at i den 90 gr.vinkelen som sitter ett etter pumpen er tett. Blås igjennom den for å være sikker på at den er åpen. Vi tror ikke der er noe vesentlig galt med kjølingen hvis du setter inn ny termostat. Tette kanaler er vanskelig å oppløse. Det eneste vi gjør er å slå ut noen frostplugger, å så bruke en stiv ståltråd å grave med.

 

Frostplugger slår du ut med å bruke en stor skrutrekker, slå den tvers igjennom å vipp den ut, Bruk pakninglim også, hvis du setter inn nye. Vanligvis er det ikke nødvendig å skifte vannpume bare impeller. Vær oppmerksom på at det sitter 2 tetningsringer ved vannpumpen: En i selve pumpen og en i motoren innefor. Hvis de er ødelagt, må de byttes. De er ikke så dyre. Se også bruksanvisningen for å finne smådeler du trenger. Smådeler ved kjølerør er ikke dyrt, det står du over.