MB10A mister kraft etter litt kjøring. Kjøling

Jeg har en plastsnekke, Fjord 20 fra 1974, med en MB10A som ikke fungerer optimalt og ber om noen tips på hva det kan være. Ved start går motoren perfekt, men etter noe tids belastning synker turtallet og båten mister kraft (dette er vel egentlig ett og det samme…). Dersom vi da stopper den og lar den kjøles ned kan den siden gå greit og snart opplever jeg det samme igjen… Fra en rørstuss som stikker ut av blokka over forgasseren strømmer det ut røyk/eksos…
 
 Jeg har sjekket vannpumpa, som ser helt ok ut. Bensinpumpe og forgasser er nettopp overhalt av kyndige folk. På meg virker symptomene typisk for en motor med varmgang… Er det sannsynlig at kjølekappa må skiftes? Kan det være andre årsaker til problemene jeg har beskrevet?

Hallo

Det kan være slik som du tror, at motoren går varm og stempler kniper seg, som det heter. Så snart temperatur er falt løsner de igjen. Normalt er det god hjelp å slå ut frostpluggene i motorblokken, der er 5 stk.: 2 foran, 2 bak og 1 på siden av blokken. Bruk en stor skrutrekker, slå den tvers igjennom frostpluggen og vipp den ut. Den består av 2 m.m. tykk kopper. Etter at frostplugger er tatt ut; bruk en stiv ståltråd og grav ut rust og slam. Spyl med vann og prøv så å få ut alt som måtte hindre kjølingen. Nye settes inn ved å slå den rette med en 30 m.m. rett stålbolt (rett i enden) de er bøyd som nye. Bruk også noe pakningslim under hver frostplugg.

Egentlig burde motoren kompresjonsmåles. En forholdsvis billig komp.måler på Biltema er ikke særlig dyr. Ny motor av din type skal ha et kompresjonstrykk på ca 7 kpa (kg) og bør ikke være under ca. 6 kg. Er den det, bør ventiler slipes (eller byttes) og nye stemplefjærer settes inn i begge stempler.  Endelig, kontroller at bensintilførsel er god nok hele turtallet. Det kan også være grunnen til at den slakker. Men motoren er over 30 år, og har det ikke vært gjort noe særlig med den, bør det gjøres noe av det som er nevnt. Alt i alt tror vi det er motoren som kniper, slik som også du tror. .

Lykke til, mvh Marna Motor AS